17 de febrer, dimecres de cendra i enterrament de la sardina.http://www.festes.org/directori.php?id=29

Aquest any 2021, el Dimecres de Cendra és el 17 de febrer, dia en què té lloc la famosa cerimònia de la imposició de la cendra a les esglésies. En ella el mossèn fa el senyal de la creu amb una mica de cendra al front del fidel mentre diu unes paraules com ara aquestes: "Convertiu-vos i creieu en l’Evangeli" o bé, "Recorda que ets pols i en pols et convertiràs", que quan érem petits el mossèn ens ho deia en llatí "Memento, homo, quia pulvis es, et in pulverem reverteris". Sonava terrible, tot i que més d' una vegada també n' havíem fet una paròdia. Érem canalla i de tot en fèiem un joc... La cendra i les paraules ens avisaven que acabaríem fets pols, cendra, i aviat, que la vida humana son quatre dies i, per tant, és convenient creure i fer una vida cristiana. El Dimecres de Cendra ja és dia de dejuni i abstinència, marca el principi de la Quaresma, temps de penitència durant la qual s' ha de practicar l’abstinència tots els divendres de Quaresma i el Divendres Sant. El dejuni obliga els fidels des dels 18 anys fins als 59. Consisteix a fer un dinar complet durant tot el dia, i un esmorzar i sopar lleugers.

I curiosament, el mateix Dimecres de Cendra, apareix a Catalunya a mitjans del segle XIX un nou costum vingut de terres madrilenyes: L'enterrament de la sardina. A Lleida capital es fa des dels anys 1970, amb la nova "democràcia". És una festa carnavalesca, anticlerical, en què s' organitza un enterrament pompós a l' estil d' abans, amb seguici pels carrers del centre, amb mossèn i dones vestides de negre amb mantellines, entre música fúnebre i cants que parodien els eclesiàstics, plors exagerats i gatzara, mentre s' enterra la "sardina", que representa l'acabament del Carnestoltes (temps de disbauxa) i l'inici de la Quaresma (temps d'abstinència i de penitència alimentària i sexual). Aquest any, degut als protocols sanitaris, a Lleida no hi haurà enterrament de la sardina, però es pot visitar una exposició gratuïta que explica el sentit d' aquesta festa a la Casa dels Gegants de la Paeria, Tel. 973 700 393 , amb entrada per la Plaça de les Comèdies (Antic Casal de Joventut Republicana de Lleida).

HORARIS D’OBERTURA:

Dilluns tancat. De dimarts a divendres de 10 a 14h i de 17 a 20h. Dissabtes d'11h a 13.30h i de 17 a 20h. Diumenges i festius d'11.00 a 13.30h.

TARIFA D’ENTRADA:

Entrada gratuïta

Notícies destacades
Próximamente habrá aquí nuevas entradas
Sigue en contacto...