top of page

11 de setembre: Diada nacional de Catalunya


https://web.gencat.cat/ca/diada-nacional-de-catalunya/inici/index.html

https://diada.assemblea.cat/

Cada 11 de setembre a Catalunya celebrem la nostra Diada. I no perquè sigui una data precisament alegre o festiva, com sabem. Però, un cop a l' any, no costa res de fer una mica de repàs al sentit d' aquesta Diada que tant els catalans i catalanes com els/les que no ho son haurien de tenir molt present sobretot perquè fets històrics del passat, com aquest, ens ha dut clarament a la situació actual. Parlem d' història, no d' altra cosa, i la història tant val per a nosaltres com per a tot l' Estat, si és que hi ha voluntat de comprendre un tracte desigual i abusiu sofert. Ho recordem perquè cal saber qui som i perquè.

L' 11 de setembre es commemora anualment la darrera defensa de Barcelona, l' 11 de setembre de 1714, per part dels últims "vigatanistes" que defenien el monarca Carles Habsburg de la casa d' Àustria, el qual havia expressat que respectava un model descentralitzat i prometia defendre les institucions catalanes davant les forces de la monarquia borbònica, amb Felip d' Anjou, que en guanyar la guerra va aplicar un model d' estat centralitzat, que va significar la decadència de la cultura catalana i l' abolició de les seves pròpies institucions.

Malauradament, aquesta història és massa llarga i els governs centralistes no l' han admès. Va haver de tornar la democràcia per poder reiniciar aquesta reivindicació a partir de 1977 i durant la dècada de 1980 ja es començaven a manifestar uns pocs milers de persones. Molts ciutadans van començar a partir de llavors a penjar senyeres als balcons.

Degut al caràcter institucional i reivindicatiu de la jornada, en la majoria d'actes públics s'interpreta Els Segadors, l'himne de Catalunya. Des de 2004, té lloc l' acte institucional de la Diada, organitzat conjuntament pel Govern de la Generalitat i el Parlament de Catalunya al Parc de la Ciutadella de Barcelona i a cada capital catalana. L'acte vol recordar diferents efemèrides al voltant de fets i personalitats rellevants de la nostra cultura.

Am el lema "Via fora", aquest 11 de Setembre de 2023, l' Assemblea de Catalunya organitza a Barcelona una manifestació simbòlica per exigir, donada la realitat del diàleg amb Espanya, que Catalunya vagi cap al final de l' autonomisme i, per tant, cap a la independència.

bottom of page