top of page

1 de Maig 2022, Festa del Treball amb mobilitzacions a tot Catalunya: sentit de la celebració.
https://beteve.cat/economia/dia-treball-diverses-manifestacions-barcelona-1-maig-2022/

https://www.elperiodico.cat/ca/primer-de-maig/20220430/1-maig-2020-per-que-dia-treball-7946645

L' 1 de maig se celebra el Dia del Treball a pràcticament tot el món. Una jornada molt reivindicativa i pilar fonamental del moviment obrer durant la Revolució Industrial. La jornada laboral de vuit hores que avui coneixem té el seu origen en aquesta data, que va declarar festiva el Congrés Obrer Socialista de la Segona Internacional el 1889. L' origen de la celebració està en el que s' anomena "Els Màrtirs de Chicago". Qui van ser aquests "màrtirs"? Eren un grup de sindicalistes nord-americans que van ser condemnats per participar en la vaga que va començar l’1 de maig de 1886 a la capital de l’Estat d’ Illinois. La vaga va durar tres dies, fins al 4 de maig, data en què es va produir la Revolta de Haymarket, en què es van detenir tres obrers i cinc van ser portats a la forca. El motiu de la presència d’organitzacions laborals i sindicals als carrers no era cap altre que reclamar i exigir una jornada laboral de vuit hores que la patronal no complia, malgrat que la llei Ingersoll la reconeixia. La vaga va acabar amb milers de treballadors acomiadats i ferits, una gran majoria immigrants procedents d’Europa. Aquest esdeveniment va marcar l’inici d’aquesta festa que avui coneixem i que s’ha instaurat a gairebé tot els països.

Curiosament, als Estats Units i el Canadà aquesta festivitat va decidir celebrar-se el primer dilluns de setembre davant del temor d’un repunt del moviment socialista. De fet, es va passar a dir Labor Day.

La festa de l’1 de maig va adquirir el seu punt àlgid quan va finalitzar la segona guerra mundial a causa de l’auge de les esquerres a Europa i les grans ostentacions dels països socialistes, com l’antiga Unió Soviètica.

L’Església, durant el papat de Pius XII, a fi d’endolcir un dia caracteritzat per la reivindicació i la lluita laboral, va decidir que l’1 de maig seria la celebració de la festivitat de Sant Josep Obrer.

Aquests darrers anys, després de dos anys aigualits per la pandèmia de la Covid-19, els sindicats esperen omplir els carrers amb les diverses manifestacions a Barcelona convocades aquest 1 de maig. La mobilització central de la jornada, a Barcelona, convocada per CCOO i UGT, se celebrarà a les 11.30 h del matí i començarà als entorns de la plaça d’ Urquinaona, a la Ronda de Sant Pere cantonada amb el passeig de Gràcia.

Està previst que la marxa recorri la via Laietana, sota el lema “La solució. Contenir preus, apujar salaris, posar fi a les desigualtats”, i que acabi a la plaça d’Antonio López, al final de la via Laietana. Segons els secretaris generals de totes dues organitzacions sindicals, la demanda per recuperar el poder adquisitiu dels treballadors serà la reivindicació principal, després de l' escalada de preus dels darrers mesos.

Pràcticament al mateix temps, la reivindicació, a través de la manifestació, s' estendrà a les principals ciutats de Catalunya als següents punts de concentració:

Barcelona, 11.30 h, plaça Urquinaona

Tarragona, 12 h, plaça Imperial Tarraco

Girona, 12 h, plaça de la Independència

Lleida, 12 h, plaça del Treball

Terrassa, 11 h, plaça de Lluis Companys

Tortosa, 12 h, plaça del Carrilet

Igualada, 11.30 h, passeig de Jacint Verdaguer / carrer de Sant Magí.

Notícies destacades
Vuelve pronto
Una vez que se publiquen entradas, las verás aquí.
bottom of page