top of page

1 de Maig 2023, Festa del Treball amb mobilitzacions a tot Catalunya: sentit de la celebració.


https://beteve.cat/economia/manifestacio-1-maig-2023-barcelona-dia-treballador/

https://www.ccoo.cat/noticies/tot-sobre-l1-de-maig-de-2023/

L' 1 de maig se celebra el Dia del Treball a pràcticament tot el món. Una jornada molt reivindicativa i pilar fonamental del moviment obrer durant la Revolució Industrial. La jornada laboral de vuit hores que avui coneixem, i sovint ni valorem, té el seu origen en aquesta data, que va declarar festiva el Congrés Obrer Socialista de la Segona Internacional el 1889. L' origen de la celebració està en el que s' anomena "Els Màrtirs de Chicago". Qui van ser aquests "màrtirs"? Eren un grup de sindicalistes nord-americans que van ser condemnats per participar en la vaga que va començar l’1 de maig de 1886 a la capital de l’Estat d’ Illinois. La vaga va durar tres dies, fins al 4 de maig, data en què es va produir la Revolta de Haymarket, en què es van detenir tres obrers i cinc van ser portats a la forca. El motiu de la presència d’organitzacions laborals i sindicals als carrers no era cap altre que reclamar i exigir una jornada laboral de vuit hores que la patronal no complia, malgrat que la llei Ingersoll la reconeixia. La vaga va acabar amb milers de treballadors acomiadats i ferits, una gran majoria immigrants procedents d’Europa. Aquest esdeveniment va marcar l’inici d’aquesta festa que avui coneixem i que s’ha instaurat a gairebé tot els països.

Curiosament, als Estats Units i el Canadà aquesta festivitat va decidir celebrar-se el primer dilluns de setembre davant del temor d’un repunt del moviment socialista. De fet, es va passar a dir Labor Day.

La festa de l’1 de maig va adquirir el seu punt àlgid quan va finalitzar la segona guerra mundial a causa de l’auge de les esquerres a Europa i les grans ostentacions dels països socialistes, com l’antiga Unió Soviètica.

L’Església, durant el papat de Pius XII, a fi d’endolcir un dia caracteritzat per la reivindicació i la lluita laboral, va decidir que l’1 de maig seria la celebració de la festivitat de Sant Josep Obrer.

Aquests darrers anys, després de dos anys aigualits per la pandèmia de la Covid-19, els sindicats esperen omplir els carrers de les principals ciutats de Catalunya amb les diverses manifestacions, aquest any sota el lema “Amb les coses de menjar no s' hi juga" fent referència a la inflació que domina els nostres dies i que és la causant de la pujada general dels preus que, com sempre, pateixen les classes més desafavorides. Segons els secretaris generals de les principals organitzacions sindicals, la demanda per recuperar el poder adquisitiu dels treballadors serà la reivindicació principal, després de l' escalada de preus dels darrers mesos.

Pràcticament, la reivindicació, a través de la manifestació, s' estendrà a les principals ciutats de Catalunya als següents punts de concentració:

Barcelona, 11.30 h, Ronda de Sant Pere amb Pau Claris

Tarragona, 12 h, plaça Imperial Tarraco

Girona, 12 h, plaça de la Independència

Lleida, 12 h, plaça del Treball

Terrassa, 11 h, plaça de Lluis Companys

Tortosa, 11:45 h, CAP El Temple

Igualada, 11.30 h, passeig de Mossèn Jacint Verdaguer / carrer de Sant Magí.


bottom of page