POESIA DE CASA NOSTRA 

Featured Review

01 EL POBLE D’ ALMENAR

L' Avel·lí Espanyol Cosialls va escriure, el 1954, uns poemes dedicats al poble quan encara semblava destinat a fer de pagès. Tenia 22 anys. Són poemes divertits, l' expressió d'un noi alegre i despert, obert per aprendre tot el que anava observant al seu voltant. 

El poema "El poble d' Almenar" és un passeig amable per la vila escrit en català, un català que no havia après a cap escola.

02 L'HORTA D'ALMENAR

Aquest poema recull el ritme d' una jornada d' estiu a l' horta d' Almenar,  amb els noms dels seus ponts i partides. És una poesia de 1954 escrita tal com va sorgint, quasi improvisada. Però només tres anys després, l' Avel'lí, el seu autor, va emprendre l' aventura de marxar del poble buscant un futur lluny de " les aixades, les someres i l' horta", com diu ell. 

 

03 ELS TRULLETS

Els Trullets, la nostra barriada única i familiar. El poema de l' Avel·lí els descriu tot jugant amb les paraules, amb afecte i una xispa de fi sentit de l' humor.

 

04 LA BICICLETA

Aquest passeig en bicicleta per alguns indrets d' Almenar, tal com era 60 anys endarrere, sembla un gag propi d' una pel·lícula de cine mut, amb les desafortunades caigudes per terra, habituals a les sessions de cinema del diumenges a les sales de la nostra vila. El jove Avel·lí aquí n' és el protagonista, com un Buster Keaton o un "Charlot" d' Almenar.

05 "IL CASTELLO MALEDETTO"

Tot un drama d' ambient medieval: un castell, una noia enamorada, un trobador fent- l' hi una serenata, decidit a pujar mur amunt... arriscant la vida per amor. Lectura adient per al "Mercat Medieval d' Almenar". I en una llengua semblant a la italiana!, com "Il trovatore"... Llegiu-lo i l' entendreu: segur!

06 LA FI

L' Avel·lí Espanyol finalitza el seu bloc d' espiral, avui tot groc,  on va escriure els seus  senzills poemes-divertimento, l' octubre de 1954. Els va escriure en el català que sabia i demana disculpes per si no estan prou bé o pot ofendre algú pel sol fet d' escriure'ls en la pròpia llengua.

 

07 ROMANCET PER A LA TROBADA DE L' ANY 2000

L' any 2000, ens vam trobar per primera vegada, tots o quasi tots els nascuts i nascudes del 1955 al Restaurant Ideal d' Almenar. Tots teniem 45 anys i molta il·lusió. La poeta ocasional, Magda Español, la neboda de l' Avel·lí, intenta expressar-ho -objectiu difícil !-a la seva manera, intuint potser que aquell era un moment únic, irrepetible.

PER A L' any 2000, va tenir l 

08 ROBA DE MENESTRAL

"Roba de menestral" és un diàleg entre dues dones: l' Antònia del Carafí i la Teresa "Puyalto". Podia ser l' any 1947 o 48. I de què parlen? De la bugada espectacular que ha estès la jove de la "Tresa"! Ho conto més o menys tal com m' ha arribat a mi.

09 LLUNY

Versos del 1983 i de sempre. Escrits a Caldes de Montbui (Vallès Oriental), lluny d' Almenar, per a la revista "La barana del Fossar".

10 EL MANDONGO

Versos per recordar com es vivia a les cases el dia de la matança del "tossino", el dia de fer el mandongo.

Próximamente habrá aquí nuevas entradas
Sigue en contacto...
Tag Cloud
No hay tags aún.