RUTA DE RAMÓN J. SENDER (1901-1982) "Des d' Almenar"

 

RAMÓN J. SENDER és un aragonès nascut a Chalamera (Baix Cinca) i un dels escriptors del segle XX que millor han fet entendre la complexa realitat d' Espanya al segle XX. Per raons familiars, va viure gran part de la infància a Alcolea de Cinca, a la comarca del Cinca Mitjà, i aquests dos espais seran clau també en les seves obres.

Anem a l’ encontre d' aquests espais mítics de Ramón J. Sender (1901-1982).

Sender va arribar exiliat als Estats Units fugint de la persecució franquista contra els republicans després de la Guerra Civil Espanyola. Entre 1922 i 1924 havia fet el servei militar al Marroc, en plena guerra. Durant la República va treballar de periodista i realitzà un reportatge sobre els fets de Casas Viejas amb els quals informava i denunciava les misèries d' un país profundament endarrerit. Quasi al mateix temps, era ja un novel·lista reconegut, vinculat i després decebut de les idees anarquistes i del comunisme.

La seva esposa, Amparo Barayón, fou assassinada a Zamora pels franquistes el 1936. I també el seu germà a Osca. En el camí a l’ exili va passar per França i Mèxic, després de recuperar i evacuar els seus dos fills, Ramón i Andrea. 

Va ser professor de Literatura Espanyola en importants universitats dels Estats Units, a més de ser un gran escriptor conegut mundialment, traduït a totes les llengües i nomenat per al Premi Nobel de Literatura poc abans de morir.

Aquesta pot ser una breu definició de Sender però, en el següent enllaç, podeu llegir l' interessant apunt biogràfic del professor Juan Carlos Ara Torralba a Cervantes Virtual.

 

http://cvc.cervantes.es/actcult/sender/biografia.htm

 

Sortim “Des d’ Almenar” no més tard de les 8 h . Agafem la N-230 en direcció a Alfarràs. Allí, a la rotonda, prenem la C-26 en direcció a Tamarit de Llitera per la A-140. Seguim per la mateixa carretera A-140 en direcció a Binéfar. A Binéfar ens desviem per la A-1239 en direcció a Alcolea de Cinca, per Las Pueblas, Esplús i Albalate de Cinca.

Realitzar la Ruta de Ramón J. Sender és una ocasió per rellegir alguna de les seves obres. Us recomano especialment:

 

  • “Crónica del alba”, la primera novel·la d’ una sèrie de nou novel·les més, editada per primera vegada a Mèxic el 1942. A Espanya es publica al 1965 després de continuats problemes amb la censura deguts a la condició d’ exiliat i ex combatent republicà de Sender. L’ any següent, 1966, va obtenir amb aquesta obra el “Premi Ciutat de Barcelona” de literatura. Es considera una de las novel·les més interessants de la narrativa espanyola contemporània.

  • “Requiem por un campesino español” (1960), originalment publicada a Mèxic (1953) amb el títol de “Mosén Millán”, és un relat sobre els fets de la vida de “Paco el del Molino” i la seva mort en mig de la intriga, la venjança, la por en què es veu atrapat malgrat la seva innocència i amb la malaurada intervenció de Mosén Millán. Sender, de petit, com el protagonista, també havia fet d' escolanet amb el mossèn de la parròquia d' Alcolea, i deia que aquesta petita novel·la "es sencillamente el esquema de toda la guerra civil nuestra".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arribats a Alcolea de Cinca, travessem la població i agafem la petita carretera HU-V-8611 que corre paral·lela entre el riu Cinca i Las Ripas, la “sierra como cortada a cuchillo” que Sender rememora a la “Crónica del alba” y a “El lugar de un hombre” , publicada a Mèxic, on l’ adolescent Garcés recorda que quan era petit «hablaba con las "ripas", con los esparveres y con aquellas oquedades negras en donde localizaba todo lo irreal de mi infancia».

 

                                                 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Seguint per la HU-V-8611, arribem a Chalamera (a 8,2 km). Els pares de l' escriptor eren d' Alcolea però la mare, Andrea Garcés Laspalas,  exercia de mestra a Chalamera, i el pare, José Sender Chavanel, era el secretari de l' Ajuntament fins que, el 1903, va obtenir el trasllat a l' ajuntament d' Alcolea. A partir d' aquell moment, la mare deixà l' ensenyament i s' ocupà de la família.

A Chalamera visitarem la plaça amb l’ estàtua erigida l' any 2001 en memòria del centenari de Ramón J. Sender. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

              

 

 

 

 

 

De tornada en direcció a Alcolea, podem passar per la gran ermita romànica de Santa Maria de Chalamera, de finals del segle XII o començament del XIII, joia del romànic aragonès relacionada amb els templers.  http://www.arteguias.com/ermita/chalamera.htm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I després, seguim la ruta per l' altiplà, passant pel jaciment arqueològic de La Codera, poblat de l' Edat del Ferro, www.lacodera.net/ , per las Ripas fins a Alcolea. És la zona estepària més destacada de la comarca del Cinca Mitjà. I ja prop d' Alcolea, trobem el mirador amb la creu.  En aquest indret, s' hi trobava l' ermita de la Creu, font de llegendes de tradició  local.

El 14 de setembre se celebra la festa patronal en honor al Sant Crist dels Miracles , venerat a l' Església d' Alcolea i sovint present a la narrativa de Ramon J. Sender, que aprofundeix en el sentit de la irracionalitat i la superstició per completar els seu retrat de la realitat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I ja que som a Alcolea, un poble productor d' arròs d' una qualitat sorprenent, un arròs d' altura, abans que tanquin la Cooperativa Osca, hem d’ anar a comprar el seu arròs típic i poc conegut. 

 

Sociedad Cooperativa Limitada Osca de Agricultores Arroceros de Alcolea de Cinca

Direcció:

Ctra. Selgua,6
22410 Alcolea De Cinca  (Huesca)

Contacte;

Telèfon: 974468378

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Osca”  és la marca de l’ arròs de la Cooperativa on se segueix tot el procés d’ assecat, espellofat, blanqueig, emmagatzematge i comercialització de l’ arròs produït en les explotacions dels seus socis.

El cultiu de l’ arròs a l’ Aragó va començar als anys 1930 a les localitats de la “Ribera del Ebro” (Saragossa). A l’ actualitat el cultiu està localitzat a les comarques del Cinca Mitjà, principalment, Monegros, Hoya de Huesca i a la comarca de “Cinco Villas”, a la província de Saragossa.

 

Ja tenim l' arròs d' Alcolea. Se'ns ha fet l' hora de dinar en un dels restaurants de la vila. Tenim per triar: el "Restaurante El Mirador", al carrer Barbastro nº 4; el restaurant de l' "Hostal El Portal", a l' Avenida Constitución. Nosaltres triem el 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Restaurant de l' "Hostal Las Ripas", de la calle Mayor nº 5. Teléfono: 974 46 81 69. Email: lasripas@lasripas.es,

 

per fer honor a les seves famoses "Cazuelitas", però també a "las ripas",  tan pròpies del paisatge d' aquesta terra i de les quals queden tants detalls per relacionar amb la narrativa de Sender. Fins a les coves de "las ripas" van arribar a refugiar-se, sembla ser, alguns bandolers de Mariano Gavín Suñén, anomenat "Cucaracha", com "El Víbora" d' Alcolea, que havia après l' ofici de guarnicioner a l' exèrcit durant la tercera guerra carlina però, en finalitzar el seu servei a l' exèrcit, es va fer bandoler entre 1872 i 1875. El propi avi patern de Sender va acollir a casa seva, segons el principal biògraf de l' escriptor, Jesús Vived Mairal, un bandoler anomenat "Ramonillo", que va arribar una nit demanant auxili. Eren temps de bandolers coneguts popularment amb la fama que "robaven diners als rics per ajudar els pobres".

Sender va escriure, als Estats Units, la seva novel·la El bandido adolescente (1965), sobre "Billy el Niño", el famós bandoler americà, però la seva inspiració sorgia tot fent relació amb el bandolerisme aragonès.

 

I ens acomiadem  amb un passeig pel centre de la vila, passant per la casa de la família Sender, a la Travesía de la Santa Cruz número 8, prop de la Plaça de l' Ajuntament, edifici interessant que havia estat Palau del duc d' Alba.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ajuntament d' Alcolea de Cinca, antic Palau del Duc d' Alba. Al fons, un trocet de la casa de tres pisos de la família Sender.

 

 

Destaquen també l' Església, el molí d' aigua i el casc urbà, de traçat sinuós d' orígen àrab amb nombroses cases antigues, algunes d' elles amb escuts d' armes a les façanes.

 

Bon viatge!

 

Text: Magda Español

          Chalamera i Alcolea de Cinca (Osca) amb

                              RAMÓN J. SENDER