PRESENTACIÓ

DES D' ALMENAR FINS ON ENS DUGUI LA LECTURA

 

"Almenar és un gran poble

per les seves dimensions

i tota la gent és bona

per tots els seus encontorns."

Així comencen els versets que el jove Avel·lí Espanyol Cosialls, l' oncle Avelino, dedicà al seu poble estimat el 1954, als vint-i-dos anys, poc abans d' emigrar a França, com van fer altres nois almenarencs en aquells anys també difícils. A ell, sobretot, li dedico amb afecte aquesta pàgina.

Però el poble, per més que quedi enrere, sempre se'ns fa present d' alguna manera. El traçat sinuós del nucli antic de la vila de forta empremta medieval, el seu caràcter evident, el seu particular skyline coronat per la majestuosa església o la gent coneguda són fàcils d' estimar. 

Almenar, a l' extrem nord del Segrià, manté la seva imatge externa,  continua sent el poble pagès, ramader i industriós de sempre, tot i que ha de lluitar i adaptar-se als signes dels nous temps, sempre canviants, i molts dels seus joves continuen veient-se abocats a buscar oportunitats de treball i a viure fora.

Però de lluny, venint des del pla d' Algerri, des de Lleida o des de La Portella, pel pla de Ratera, no deixa mai de sorprendre'ns i emocionar-nos la seva silueta elegant que s' eleva a 329 metres d' altura sobre el nivell del mar, com mai deixen d' interessar-nos les notícies sobre els progressos de la vila, el batec del seu viure diari i les seves inquietuds culturals. 

Aquesta pàgina vol centrar-se en dues aficions nascudes a Almenar: la primera, les festes i tradicions al llarg dels mesos de l' any, amb admiració tant per l' obra dels mestres Joan Amades i Aureli Capmany, com pels nostres etnògrafs lleidatans, Joan Bellmunt o Jordi Curcó. L' altra afició és la lectura, un recurs ple de possibilitats, com poden ser les rutes literàries: els petits viatges basats en la lectura d' un llibre o en la vida d' un autor.

Tant de bo hi trobeu un motiu inspirador per dur a terme les vostres pròpies idees, per seguir les festes, esdeveniments culturals, llegir i gaudir ..."des d' Almenar i els seus encontorns"

Magda Español

magda.espanyol@gmail.com